2022 az európai ifjúság éve

ECSI

2022 az európai ifjúság éve

2022 az ifjúságé lesz az Európai Unióban – a tematikus évad célja többek között, hogy informálja a fiatalokat lehetőségeikről, és aktívan bevonja őket az EU jövőjének alakításába. Az elmúlt időszakban a pandémia talán ettől a korcsoporttól vette el a legtöbbet: a bezártság és elzárkózás hihetetlen sok lehetőségtől fosztotta meg a fiatalokat. Hiszen azok az élmények, amelyek ebben az érzékeny periódusban, fiatalkorunkban érnek minket, sokszor egész életünkre kihatással vannak, meghatározzák gondolkodásmódunkat. Ezt igyekszik valamilyen módon ellensúlyozni és kompenzálni az EU, ismét perspektívát nyújtva a fiatalabb korosztályoknak.

Az EU 1983-ban vezette be a tematikus éveket azzal a céllal, hogy egy adott területre, kérdésre irányítsa a figyelmet, és párbeszédet ösztönözzön az adott témával kapcsolatban. Így volt 2021 például a vasút európai éve, 2018 a kulturális örökség európai éve, 2015 pedig a fejlesztés európai éve.

Az évad céljai

Azt viszont már most tudni lehet, hogy mire fókuszálnak majd az ifjúsági év programjai 2022-ben. A Bizottság négy célt nevezett meg:

– pozitív perspektíva a fiataloknak, hogy megismerhessék, ők mit nyerhetnek a közösség zöld és digitális átállásával;

– a hátrányosabb helyzetben lévők támogatása, elsősorban ifjúsági munka révén;

– a fiatalok számára adott uniós lehetőségek ismertebbé tétele;

– a fiatalok szempontjainak figyelembevétele minden egyes uniós politika alakításánál.

Spread the love